Zastakljene terase

Imate problem sa nanosima vetra, prašinom i bukom? Želite pravo rešenje da zastaklite terasu i da se rešite svih ovih problema? Želite da čujete više različitih načina na koje možete srediti svoju terasu? Odlično jer u nastavku sledi pregled rešenja za zastakljivanje terase, sa njihovim prednostima i manama, kao i cenama tih rešenja. Na vama je da izaberete ono koje vam najviše odgovara.

Dakle, zastakljivanje terase možete uraditi na sledećih pet načina:

  • Zastakljivanje terasa aluminijumskim prozorima
  • Zastakljivanje terasa PVC prozorima
  • Zastakljivanje terase kliznim sistemima
  • Zastakljivanje terase jednoslojnim kaljenim staklom
  • PROVIDNA BALKONSKA HARMO VRATA

Zastakljivanje terasa aluminijumskim prozorima sa šarkama i kipujućim mehanizmima sa dvoslojnim izopan staklom (takozvano vakum staklo)

Prosečna cena sa montažom iznosi 100-200 eura po m2

 

Zastakljena terasa

Cena ovog načina zastakljivanja terase zavisi od rama, koji može biti:

  • bez termo prekida – najmanja cena, najlošija toplotna izolacija
  • sa termo prekidom – između dva aluminijuma ubačen PVC profil
  • kombinacija DRVO – ALUMINILUM – drvo je noseće, aluminijum ušrafljen na drvo
  • kombinacija ALUMINIJUM – DRVO – aluminijum je noseći, drvo je iznutra.

Zastakljivanje terasa PVC prozorima

Mehanizmi i staklo su isti kao kod aluminijumskih prozora. Toplotna izolacija je bolja.

zastakljena terasa pvc prozorima

Zastakljena terasa PVC prozorima

Prosečna cena sa montažom je 80 -160 eura, zavisno od broja komora u ramu.

Broj komora može biti 3, 4, 5, 6, ili 8. Više komora, bolja toplotna izolacija, veća čvrstina i veća cena. Najbolja toplotna izolacija se ostvaruje sa 8-komornim pvc profilom i troslojnim izopan staklom. Širina krila na bi trebala da bude veća od 80 cm, zbog smanjenog veka trajanja šarki koja imaju veće opterećenje. Okretno – nagibni okov dozvoljava samo dve šarke i dobar je za prozore, ali vrata nemojte raditi na kipovanje, nego samo klasično otvaranje i tražite minimum 3 šarke, zbog veće težine i češćeg korišćenja. Dodatna cena šarke je vrlo mala, a produžuje vek trajanja.

Zastakljivanje terase kliznim sistemima

Zastakljivanje terase kliznim sistemom

Zastakljivanje terase kliznim sistemom

Praktičniji su zbog boljeg iskorišćenja prostora, ali imaju lošije dihtovanje. Na krajevima su nepokretna stakla,a sredina kliza pored njih sa spoljne strane. Treba da znate da ne možete nikako prići da očistite nepokretno staklo sa spoljne strane, ako niste na prizemlju. Kada do kraja otvorite, biće Vam otvoreno manje od pola , tj manje od 50% terase.

Prosečna cena je 100 – 200 eura po m2.

NAPOMENA: Pri projektovanju zgrade, terase i lođe su odrađene čisto betonski, sa lošom termo izolacijom zida, tako da nakon zatvaranja prozorima, ako pretvarate terasu u stambeni prostor, prve zime možete očekivati pojavu buđi po zidu i plafonu. Treba da uradite dodatnu termo izolaciju spoljašnjeg zida, da bi to izbegli. Investitor, pri dobijanju građevinske dozvole za zgradu, plaća jednu komunalnu taksu za balkonski prostor, a drugu, veću, za stambeni prostor. Kada Vi proširite stan na račun terase, u zakonskoj ste obavezi da doplatite opštini razliku u te dve takse, tj, da dobijete građevinsku dozvolu. Pogotovo, ako baksuz-komšija pozove građevinsku inspekciju čim čuje zvuk bušilice.

TERASA TREBA DA ZADRŽI SVOJU NAMENU, DA BUDE DVORIŠTE – BAŠTA STANA.

Ako imate lep pogled sa terase, velika je štete da pravite od nje stambeni prostor ili još gore – magacin. Problem u korišćenju terase na pravi način često prave:
– vetar koji nabacuje kišu, prašinu i sneg.
– komšije koje stanuju iznad Vas, a nemaju kulturu stanovanja.
– golubovi koji naprave lom na Vašoj terasi kad niste tu.

Zastakljivanje terase jednoslojnim kaljenim staklom debljine 6, 8 ili 10 mm

Da bi izbegli loše strane, a zadržali dobre, zatvorite terasu tako da je možete otvoriti kad god poželite. To možete postići zastakljivanje terase jednoslojnim kaljenim staklom debljine 6, 8 ili 10 mm. Aliminijumski profil je samo po horizontali, gore i dole, a po vertikali je spoj dva stakla odrađen providnim profilom, što mu daje vizuelno malu razliku između zatvorene i nezatvorene terase. Pri otvaranju stakleni elementi širine 40 -50 cm, klizeći po šinama, se slažu na jednoj strani terase. Tu stranu terase morate ostaviti slobodnom. Novost su na našem tržištu, pojavile su se od 2010 godine.

Cena sa montažom i debljinom 8 mm je 140 eura po m2.

PROVIDNA BALKONSKA HARMO VRATA

Jedini od svih načina zatvaranja terase pri čemu nema blokiranja unutrašnjosti terase su balkonska harmo vrata jer elementi pri otvaranji idu od vođice prema spolja. Lamele su od providnog leksana debljine 10 mm, što im daje malu težinu, tako da ne opterećiju statiku terase.

Harmo vrata

Harmo vrata

Cena je samo 60 eura po kvadratu, što im daje najbolji odnos CENA – KVALITET.

 

zastakljena-terasa-harmo-vratima
Težina stakla je višestruko veća od težine leksana. Jedine ne moraju imati ležište na terasi i bočno šrafljenje, već se mogu šrafiti čeono, tako da u otvorenom stanju terasa bude 100% otvorena, a u zatvorenom 100% zatvorena.

Ovaj vid zastakljivanja terase ima ubedljivo najbolji odnos cene i kvaliteta  što sam i ja iskoristio da svoju terasu zatvorim providnim balkonskim harmonika vratima. To preporučujem i Vama.

Sve u svemu, siguran sam se da će Vam ovaj tekst pomoći da donesete ispravnu odluku o načinu zastakljivanja terase.

Kada se odlučite za bilo koji od gore navedenih načina, pozovite nas na sledeće telefone i zakažite zastakljivanje terase.

064-139 32 86, 011-850 12 92, 018-255 241

Sa poštovanjem Miroslav Veljković dipl. ing. mašinstva.

1 Comment

  1. Primeri zastakljivanja i zatvaranja terase [VIDEO] - Zatvaranje terase - […] Zastakljivanje terase […]